Projecte

Durant 2018, CEAR PV va desenvolupar el projecte “Encontres d’exili” posant en comú i contribuint al (re)coneixement de persones refugiades valencianes per tal de fomentar una cultura de pau, solidaritat i de Drets Humans des d’un enfocament de justícia, memòria i reparació. El projecte, materialitzat en un documental, ha tingut i té una gran acollida i incidència.

Mitjançant un procés de recerca, i seguint una metodologia d’entrevistes amb persones refugiades i exiliades, vam recuperar testimoniatges d’aquells i aquelles que van viure l’exili al final de la guerra i durant el franquisme, identificant analogies en les experiències viscudes d’algunes persones refugiades que han recalat a València en els darrers anys. Rescatar les memòries compartides permet recordar el que hem viscut en dècades anteriors, cercar els elements que ens uneixen en l’experiència, i aprendre de la nostra història per a trobar els factors que ens permeten acollir millor als qui arriben hui ací.

Aquest nou projecte que presentem i que continua, amplifica i implementa l’anterior, porta per títol“Encontres amb l’Exili”. Ens plantegem avançar en la repercussió del documental i us presentem la creació d’una plataforma de caràcter més integral que recopila diferents eines didàctiques de sensibilització, reflexió i incidència.

El microsite conté un mapa interactiu i didàctic sobre l’exili valencià com a conseqüència de la Guerra Civil, la victòria franquista i la repressió social, política i econòmica. S’han elaborat fitxes de 12 països i de persones que van tenir algun vincle amb el País Valencià  en format de mini biografia. Per a l’elaboració de les fitxes biogràfiques hem comptat amb la col·laboració del col·lectiu Arada Feminismes i Memòria, que ha tingut en compte la perspectiva de gènere, enfocant la recerca a dones que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i el franquisme.

El documental s’ha subtitulat al castellà i a l’anglès. A més, el material de gravació amb persones entrevistades que no va eixir en el documental s’ha editat i està disponible al web.

Vols que projectem el documental al teu barri, poble o entitat?

Contacta’ns:

cearpv@cear.es

https://twitter.com/CEAR_PV

https://www.facebook.com/cearpv/